Ekspertenes klare råd er å tenke gjennom hvordan fritidsboligen skal brukes og hva som er behovet, før du bestemmer deg for både hyttemodell og sted.

Reisevei, aktivitetstilbud, areal, antall soverom og familiens interesser er noen av de mest sentrale faktorer som må vurderes når du skal bygge ny hytte.
Utvalget er stort for de som planlegger ny hytte og de norske hytteprodusentene tilbyr hyttemodeller i nært sagt alle ulike størrelser, fra budsjettsmarte løsninger på bare 20 kvadratmeter til større alternativer på over 100 kvadratmeter.
Og med mange attraktive hyttetomter i det norske markedet, åpner det seg for mange muligheter som deg som drømmer om ny hytte på fjellet eller ved sjøen. Det er med andre ord mye du som hyttekjøper må ta stilling til – ikke minst hvor du vil ha hytte.

Nye interesser
– Vi ser at interessene til kundene endrer seg med tiden. Eksempelvis var nærhet til alpinanlegg det viktigste kriteriet for mange for noen år tilbake. Nå er gode langrennsløyper ofte prioritert. Sykling og fotturer ved sjø og fjell er også populært. Derfor ser i en større bredde i hyttebehovene, forteller Olaf Olstad, sekretariatsleder i Norske Hytteprodusenters Forening.

NOHF-styreleder Stine Karlsen stiller seg bak oppsummeringen om at det er varierte behov blant kundene. NOHF-medlemmene leverer hytter over hele landet, som skal innfri ulike behov. Også Karlsen mener det er viktig å starte med å se på behovet.

– Et godt tips er alltid å tenke nøye gjennom hvordan hytta skal brukes. Er dere bare et par, eller skal både barn og barnebarn bruke hytta? Da er antall soverom og bad vesentlig. En hytte kan gjerne falle i smak rent visuelt, men vi råder kundene om å spørre seg selv om den er det de egentlig har bruk for, sier hun.

Hun forteller at det er stadig flere som ønsker å dele fritidsboligen med andre. Noen går sammen med familien eller venner og deler på å bruke den. Andre legger den ut for leie og tjener penger på hytteutleie.

– Vi ser at den nye generasjonen kjøpere tenker litt annerledes. Listen for å dele hytta med andre er lavere nå enn det var tidligere. Dersom du skal bygge ny hytte som du også vil bruke til utleie, så bør du tenke gjennom flere ting, ikke minst antall sengeplasser. Og det er smart å ha eget rom til lagring av private eiendeler, sier hun.

Klikk her for å lese de beste tipsene om utleie av fritidsbolig.

Velg seriøse aktører
Det kan også være smart å gjøre en vurdering av aktørene du vurderer å kjøpe hytta av. Medlemmene i NOHF har signert en autorisasjon som skaper både forutsigbarhet og trygghet for deg som kunde. Det er trygt å handle hytte hos et NOHF-medlem.

– Det er mange hyttetilbydere, men det er viktig for deg som kunde at du velger en seriøs aktør som skaper både trygghet og forutsigbarhet gjennom prosessen, mener Karlsen.

– Man bruker jo litt penger på ny hytte, da er det helt avgjørende at du som kunde blir ivaretatt fra A til Å. Det gjelder både budsjett og generell hyttefaglig rådgivning, sier hun.

– Gjennom NOHF-autorisasjonen forplikter alle medlemmene å holde høy standard på hyttefaglig kompetanse. De som selger hytte har derfor både lang erfaring i bransjen, de er alltid oppdatert på lover og regler. Og de har den kompetansen som kreves for å gi deg som kunde den hytten som passer best til ditt behov, forklarer Olaf Olstad i NOHF.

– Man bygger hytte som regel bare en gang i livet. Da er det viktig at hytta imøtekommer dine behov. Det mye å forholde seg til når du bygger hytte, men alt dette tar din hytteleverandør seg av. Både sentrale myndigheter og kommunene stiller strengere krav enn for bare noen år siden, men alle NOHF-medlemmene er oppdatert på alle lover, regler og krav, sier Stine Karlsen.

– Det er helt avgjørende for resultatet og økonomien at du som hyttekjøper får de riktige rådene både før og underveis i byggeprosessen, sier hun.

4 gode tips fra ekspertene:

1. Feste- eller selveiertomt?
Det finnes i hovedsak to typer hyttetomter; festetomt eller selveiertomt. Tomtefeste er en ordning der du som hytteeier disponerer tomten hos en grunneier, og betaler en årlig avgift. Det kan være en bra løsning dersom du har lite egenkapital. En selveiertomt er imidlertid din egen når du har betalt for den, og her kommer det ingen festeavgift.

– Dersom du vurderer festetomt, så bør du sjekke at grunneier følger tomtefesteloven, som skal sikre at det ikke kan komme uventete prishopp i leien. En festeavtale skal være skriftlig. Festetomt har hatt et litt frynsete rykte, men lovverket er så tydelig at det skal sikre deg som fester forutsigbarhet. Det kan dessuten være muligheter til å kjøpe ut tomten senere dersom du har egenkapital til det, sier Stine Karlsen i NOHF.

Uansett hvilken tomt du velger, så må du regne med årlige utgifter til kommunen (avløp, hytteskatt), samt fellesutgifter dersom du bygger i et hyttefelt.

2. Hvor skal jeg bygge?
Reisetid til hytta betyr kanskje mer enn du tror. Erfaringsmessig brukes hytta mer jo nærmere den ligger bostedet. Små detaljer kan på lang sikt bli irritasjonsmomenter som bidrar til at du kanskje ikke får brukt hytta så ofte som du ønsker. Rushtrafikk og trafikk-knutepunkt kan doble reiseveien i den verste tiden på døgnet.

– Kjør noen turer på ulike tidspunkt til området du vurderer å bygge hytte. Da får du et inntrykk av både reiseveien og tiden det tar. Små detaljer kan utgjøre mye reisetid, sier de.

Et annet tips er å sjekke med Google Maps, som viser beregnet reisevei i sanntid. Noen kontrollsjekk på denne appen gir deg en god indikasjon på hvor lang tid du må regne med å bruke til hytta, eller hjem fra hytta.

– Dersom du bor utenfor en av de store byene, skiller det mye i reisetid dersom du for eksempel må kjøre gjennom byen for å komme til hytta. Motsatt sparer du mye tid en fredag ettermiddag dersom du slipper unna den verste køen ut fra sentrum.

– Sjekk også de faste kommunale utgiftene du vil få på din hytte. Dette kan variere mye mellom kommunene, sier Stine Karlsen.

3. Størrelse på hytte – hva trenger du, og skal du ta høyde for besøk?
Gjennomsnittshytta som bygges i Norge økte jevnt og trutt i mange år, før den igjen ble mindre. Aktørene i Norske Hytteprodusenters Forening leverer et gjennomsnitt på cirka 85 kvadratmeter.

– Dagens hytter er svært arealeffektive. Vi ser et økende tilbud av mindre hytter på under 70 kvadratmeter, med smarte og effektive løsninger. Disse fungerer perfekt for paret, og de fungerer godt for familien på tre eller fire, sier Olaf Olstad.

– Kombinert med hems har de mindre hyttene gjerne ekstra soveplasser til besøkende. Men om du er av den sosiale typen, med mye besøk av familie og venner på hytta, så bør du vurdere de litt større modellene med flere soverom. Disse har gjerne ofte ekstra toalett i tillegg, noe mange verdsetter når det stort besøk eller tenåringer i hytta.

4. Hvordan øke egenkapitalen?
Hytteprodusentene leverer alt fra byggesett til innflyttingsklare (nøkkelferdige) hytter. Egeninnsats betyr større andel egenkapital og en noe rimeligere inngangsbillett til hytte. Du kan gjøre alt fra snekkerarbeid til maling selv, og kun egne ferdigheter setter begrensingen.

Majoriteten av hyttebyggere velger nøkkelferdig hytte. Noen velger hytte hvor det bare er å ta med seg møblene og flytte rett inn. Noen velger imidlertid å uføre noe egeninnsats, men vær oppmerksom på at mange av byggfagene krever ansvarsrett. Det gjelder spesielt rør og elektrisk arbeid.