Reisevei, type hytte, areal og familiens interesser er noen av de mest sentrale faktorer som må vurderes når du skal bygge ny hytte. Her kommer seks gode tips.

Flere tusen nordmenn bærer på en hyttedrøm. Og mange av disse ønsker å bygge sin egen hytte. Det er i dag mange tusen byggeklare tomer rundt om i landet og dermed relativt mye å velge mellom. Drømmetomten starter på bare noen tusenlapper for de rimeligste tomtene, til flere millioner for de mest etterspurte. Tomt i sjøkanten koster mest – i skogen er det rimeligst.

– Det er flere faktorer som avgjør tomteprisen. Beliggenheten er den viktigste faktoren. Det er mulig å få en tomt i skogen for under 100.000 kroner. Vil du se havet må du ut med en betydelig større sum. Også de mest attraktive fjelltomtene koster mer. Infrastruktur påvirker også prisen, det samme gjør avstanden til de store byene og ulike tilbud i området, sier Olaf Olstad, leder for Norske Hytteprodusenters Forening (NOHF).

Her er hans seks beste råd til deg som ønsker å realisere hyttedrømmen:

1. Feste- eller selveiertomt?

Det finnes i hovedsak to typer hyttetomter; festetomt eller selveiertomt. Tomtefeste er en ordning der du som hytteeier disponerer tomten hos en grunneier, og betaler en årlig avgift. Det kan være en bra løsning dersom du har lite egenkapital. En selveiertomt er imidlertid din egen når du har betalt for den, og her kommer det ingen festeavgift.
– Dersom du vurderer festetomt, så bør du sjekke at grunneier følger tomtefesteloven, som skal sikre at det ikke kan komme uventete prishopp i leien. En festeavtale skal være skriftlig. Festetomt har hatt et litt frynsete rykte, men lovverket er såpass tydelig at det skal sikre deg som fester forutsigbarhet. Det kan dessuten være muligheter til å kjøpe ut tomten senere dersom du har egenkapital til det, sier Olstad.

Uansett hvilken tomt du velger, så må du regne med årlige utgifter til kommunen (avløp, hytteskatt), samt fellesutgifter dersom du bygger i et hyttefelt.

2. Hvor skal jeg bygge?

Reisetid til hytta betyr kanskje mer enn du tror. Erfaringsmessig brukes hytta mer jo nærmere den ligger bostedet. Små detaljer kan på lang sikt bli irritasjonsmomenter som bidrar til at du kanskje ikke får brukt hytta så ofte som du ønsker. Rushtrafikk og trafikk-knutepunkt kan doble reiseveien i den verste tiden på døgnet.

– Kjør noen turer på ulike tidspunkt til området du vurderer å bygge hytte. Da får du et inntrykk av både reiseveien og tiden det tar. Små detaljer kan utgjøre mye reisetid, sier Olstad.

Et annet tips er å sjekke med Google Maps, som viser beregnet reisevei i sanntid. Noen kontrollsjekk på denne appen gir deg en god indikasjon på hvor lang tid du må regne med å bruke til hytta, eller hjem fra hytta.

– Dersom du bor utenfor en av de store byene, skiller det mye i reisetid dersom du for eksempel må kjøre gjennom byen for å komme til hytta. Motsatt sparer du mye tid en fredag ettermiddag dersom du slipper unna den verste køen ut fra sentrum, sier han.

3. Hvilke interesser har familien?

Det er ikke lenger slik at alpinbakkene er den eneste store magneten for hyttefolket som vil til fjells. I dag er det mange aktivitetstilbud der det bygges fjellhytter. Det er for eksempel blitt betydelig flere hytteområder med fokus på langrennsløyper, enn for bare noen år siden. Sjusjøen er et godt eksempel, men også andre steder ser man at et godt løypenett for langrenn tiltrekker seg folk.

Også sykling er blitt mer aktuelt. Trysil har satset mange titalls millioner kroner på sykkeltilbudet. Jakt og fiske, kajakk, fotturer og båt kan være andre aktuelle aktiviteter. Sjekk den kommunens hjemmeside hvor du finner informasjon om de ulike aktivitetstilbudene i den aktuelle regionen.

4. Størrelse på hytte – hva trenger du, og skal du ta høyde for besøk?

Gjennomsnittshytta som bygges i Norge økte jevnt og trutt i mange år, før den igjen ble mindre. Aktørene i NOHF (Norske Hytteprodusenters Forening) leverer et gjennomsnitt på cirka 85 kvadratmeter.

– Dagens hytter er svært arealeffektive. Vi ser et økende tilbud av mindre hytter på under 70 kvadratmeter, med smarte og effektive løsninger. Disse fungerer perfekt for paret, og de fungerer godt for familien på tre eller fire, sier Olaf Olstad.

– Kombinert med hems har de mindre hyttene gjerne ekstra soveplasser til besøkende. Men om du er av den sosiale typen, med mye besøk av familie og venner på hytta, så bør du vurdere de litt større modellene med flere soverom. Disse har gjerne ofte ekstra toalett.

5. Type hytte?

Hyttebransjens egne undersøkelser – basert på de norske hytteprodusentenes leveranser – viser at cirka 60 prosent av nye hytter som bygges er tradisjonelle fjellhytter i bindingsverk. Lafthytter utgjør cirka 10 prosent, mens moderne hytter utgjør 30 prosent.

– Med moderne hytter mener vi hytter med renere design og relativt store vindusflater. Disse har det kommet mer av de siste årene. Dette er modeller som tilbys fra de aller fleste hytteprodusenter.

6. Hvordan øke egenkapitalen? Nøkkelferdig eller egeninnsats?

Hytteprodusentene leverer alt fra byggesett til innflyttingsklare (nøkkelferdige) hytter. Egeninnsats betyr større andel egenkapital og en noe rimeligere inngangsbillett til hytte. Du kan gjøre alt fra snekkerarbeid til maling selv, og kun egne ferdigheter setter begrensingen.

– Majoriteten av hyttebyggere velger nøkkelferdig hytte. Noen velger hytte hvor det bare er å ta med seg møblene og flytte rett inn. Noen velger imidlertid å uføre noe egeninnsats, men vær oppmerksom på at mange av byggfagene krever ansvarsrett. Det gjelder spesielt rør og elektrisk arbeid, sier Olaf Olstad.