Haukeli hytter og hus as

Med teft for tømmer siden 1848

Familien Apeland har bygd hytter og hus siden 1800-tallet
Historien om familiebedriften Haukeli Hytter og Hus er en historie om lidenskap for norske håndverkstradisjoner. Gjennom generasjoner har vi lært å leve med et klima som svinger fra det brutale til det mest nasjonalromantiske, og tilpasset byggeskikken etter det. Det har gitt oss solid kunnskap og erfaring. Vi vet hvordan vi skal bygge alle former for kvalitet inn i et hus eller ei hytte.
Med tømmer i blodet og ski på beina
Knut Tore Apeland har vært interessert i snekring så lenge både familien og han selv kan huske. Han ble kjempeglad for å få ei bøtte med gamle, rustne spikre. Det er likevel med ski på beina de fleste kjenner han. Som kombinertløper har han både OL- og VM-medaljer med det norske flagget på brystet.

Han gikk på ski om vinteren og jobbet i farens tømmerfirma om sommeren, tok tømrer utdannelse og senere Mesterbrev. Familiebedriften ble etablert på 70-tallet av hans far, Einar Apeland. I dag er det Knut Tore som er daglig leder og eier laftefirmaet. Firmaet har spesialisert seg på laft og stavlaft og er i dag en solid bedrift med håndplukkede tømrere med god kompetanse og lang erfaring.

Det begynte i 1848
Ved foten av Hardangervidda, på Haukelifjell, ligger fjellgarden Havradalen. Hit kom unge Olav Ormson Hauge i 1848 for å bygge et nytt hus på garden. Han var en ekte arbeidskar og gikk i gang med å hente tømmer i Vågslid skogene, fraktet det inn på vinterskare med hest og kløv. I løpet av to år stod hovedhuset ferdig lafta i Havradalen.

Unge Ormson Hauge giftet seg så med datteren på gården, tippoldemoren til Knut Tore Apeland som i dag driver Haukeli Hytter og Hus. Etter over hundre år ble det gamle gardshuset dessverre revet i forbindelse med Tokkeutbygginga på 1950- tallet, men når Einar Apeland pensjonerte seg fra familiebedriften hadde han som hobby å restaurere det gamle huset i Havradalen. Det blir nå brukt som hytte av familien. Og over 160 år etter er fjellgarden Havradalen fremdeles i drift og i familiens eie.

Haukeliseter
Fra 1868 til 1874 var Olav Ormson Hauge og kona det aller første vertskapet på Haukeliseter Fjellstoge. Her fantes kun steinbuer når de kom til Haukeliseter. Det var han som laftet og satte han opp det eldste stabburet som står der den dag i dag.

Telefon

35 07 01 16

Epost

post@haukelihytter.no

Les mer